VDSL-internet

Aangezien VDSL-internet niet bij iedereen bekend is, lichten wij in deze blog een aantal kenmerken over VDSL-internet toe. Wij leggen onder andere uit wat VDSL-internet inhoudt, wat de voordelen van VDSL-internet zijn en wat het verschil is tussen VDSL en ADSL. Je leest het allemaal in dit artikel!

Wat is ADSL?

Voordat we uitleggen wat een VDSL-netwerk is, beginnen we met een ADSL-netwerk. Bij ADSL gaat er vanaf de hoofdcentrale een koperen bedrading ondergronds naar de wijkcentrale. Vanuit deze wijkcentrale gaat de verbinding de wijk in naar de huizen. Hoe langer het draad vanaf de wijkcentrale naar het huis is, hoe trager je internet. Dus hoe verder je van de wijkcentrale woont, hoe trager je ADSL-internet is. Een ADSL-netwerk wordt niet meer vaak gebruikt door providers aangezien er vaker gebruik wordt gemaakt van de nieuwe versie, namelijk het VDSL-netwerk.

Wat is VDSL?

VDSL is een afkorting voor Very High Bitrate Digital Subscriber Line en is de opvolger van ADSL en ADSL 2+. Het grote verschil is dat VDSL veel meer snelheid biedt dan ADSL. Een VDSL-verbinding gaat wel tot 200 Mb/s. Dit geeft dus fors hogere download- en uploadsnelheden dan bij ADSL. Dit komt mede door nieuwe technieken zoals Vectoring.

Verschil VDSL en ADSL

VDSL is zoals hierboven genoemd de opvolger van ADSL. Ze behoren beiden tot het DSL (Digital Subscriber line). Het verschil tussen deze twee is simpelweg een vernieuwde technologie en daarmee de snelheid van het internet. VDSL is hierin koploper en laat hogere snelheden toe dan ADSL. De verbinding van zowel VDSL en ADSL is alleen mogelijk via de koperdraad, hierdoor hebben mensen die dichtbij een wijkcentrale wonen sneller internet dan mensen die ver van de centrale afwonen.

VDSL2

Inmiddels is er een upgrade van VDSL beschikbaar, namelijk VDSL2. Hoofdzakelijk wordt hiermee aangegeven dat uw provider gebruik maakt van de nieuwste technieken om de hoogst haalbare snelheid aan te bieden via uw bestaande koperverbinding. In de praktijk wordt VDSL2 Supervectoring door verschillende partijen nog wel eens anders aangeduid. Veel gebruikte synoniemen zijn; VDSL Plus, VDSL 35b, Vplus of zelfs VDSL annex Q. In alle hiervoor genoemde gevallen wordt hiermee VDSL2 Supervectoring bedoeld op basis van het VDSL2 profiel 35b.

VDSL-voordelen

VDSL is niet alleen sneller met het downloaden en uploaden, maar gegevens kunnen ook sneller worden verstuurd en ontvangen. Daarnaast heeft VDSL een betere ontvangst van de digitale televisie. Ook is het op bijna elke locatie in Nederland beschikbaar en zijn de kosten aantrekkelijk. Ten slotte is VDSL zowel geschikt voor data als voor spraak. Dus het is ook geschikt voor VoIP.

Please Wait Loading Waitng Trasfer Anticipation Concept Draytek (Rawpixel)

VDSL-bonding

Met VDSL2 bonding is het mogelijk om twee VDSL-lijnen op het modem te laten binnenkomen en daarmee de bandbreedte te bundelen. Dit geldt voor VDSL-verbindingen die gebundeld worden aangeboden door de Internetprovider.

De Vigor 2862B modellen ondersteunen VDSL2 bonding en beschikken over een DSL-poort waarop met behulp van de bijgeleverde Y kabel twee VDSL2 verbindingen kunnen worden aangesloten om de bandbreedte te bundelen. Dit geldt voor VDSL-verbindingen die gebundeld worden aangeboden door de internetprovider.

Vragen?

Heb je vragen over VDSL, ADSL of over onze andere producten? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder! Wij zijn te bereiken via sales@draytek.nl of via het contactformulier.